Handlekurv

Spirer i farta! Stort raskere avling skal du lete lenge etter!

Ertespirer på 10 dager!

Nå er jeg lei av kulde og is, og jeg venter jeg på våren. Men jeg har funnet en måte å forkorte ventetiden på, og få skikkelig vårfølelse inne! Nemlig ved å så ertespirer. 

Ertespirer er supersunt og supergodt! Det smaker som milde sukkererter og det beste er at de er klare i løpet av bare 10 dager! Lettdyrket er det også! Ertespirer kan du dyrke når som helst på året. 

Du trenger:

  • Tørre gule eller grønne erter. 
  • Jord
  • Noe å så i. Det enkleste er om potten eller beholderen har hull i bunnen sånn at overskytende vann kan renne ut. Om du velger en tett beholder, som jeg har gjort, må du bare sørge for at du ikke overvanner.

Sånn gjør du det:

  1. Legg ertene du vil bruke i bløt over natta. Det er viktig for å få dem til å spire.
  2. Fyll oppi jord i potta eller fatet du vil bruke. 
  3. Legg de bløtlagte ertene oppå jorda. Her skal vi ha tett vekst, så la de få ligge tett i tett, men ikke oppepå hverandre.
  4. Vann ertene, og legg gjerne litt plast over ertene til det har spiret . Sett spirene et sted det er lett å følge med på hvordan de vokser. Jeg har valgt en glassbeholder som jeg synes er fin å ha midt på bordet.
  5. Hold jorda jevnt fuktig, og sett potten lyst. 
  6. Med vanlig innetemperatur har du gode spirer på allerede 10 dager! Klipp av og nyt! Noe av det artige er at om du fortsetter å vanne etter første høsting, vil ertene fortsette å vokse, og du får en avling til! 

Hva kan de brukes til?

Spirer kan spises sammen med nesten alt, og kan spises både rå eller lett varmebehandlet. Disse her, som er fra gule erter smaker som milde sukkererter og kan brukes i stedet for, eller som tillegg til, andre grønnsaker. De har høyt næringsinnhold og er sprø og nydelige i salat, oppe på pizza, i smoothier eller til søndagsfrokosten. Spirene kan gjerne stå fremme på bordet. Da spiser gjerne barn dem også.